Megértjük vagy megsértjük egymást?

 

Hányszor gondoltad azt magadban, hogy már megint miért nem tudtál NEM-et mondani egy újabb feladatra? Vagy hányszor bosszankodtál azért, mert nem tudtad megvédeni az álláspontodat, és amiért nem álltál ki önmagadért? Vagy gyakran megbántasz másokat? Ha ismerősek ezek a mondatok, akkor mindenképpen érdemes foglalkoznod az asszertív kommunikáció területével!

 

 

De mit is tud az asszertív kommunikáció?

Azt vallom, hogy az asszertív kommunikációval hegyeket lehet megmozgatni!

Az asszertivitás nemcsak egy lényeges kommunikációs készség, hanem szemléletmód, ami egy másfajta, tudatos gondolkodási és viselkedési irányt ad. Ez a hatékony technika segít abban, hogy úgy álljunk ki önmagunkért, úgy nyilvánítsunk véleményt, úgy mondjunk NEM-et, hogy közben a másik fél jogai sem sérülnek.

Az asszertív kommunikációs eszközöknek számos helyzetben hasznát vesszük: a mindennapi munkánkban munkatársainkkal, megbeszélések során, vagy az ügyfeleinkkel való kommunikációban és tárgyalási helyzetekben is. Segít a kapcsolatépítésben, vagy akár állásinterjú során. Emellett a magánéletünkben is ugyancsak érdemes használni ezt a készséget.

 


A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik.

Miért érdemes odafigyelnünk a kommunikációnkra?

A kommunikáció minimum 70%-a elveszhet egy kommunikációs folyamatban, ezért is érdemes odafigyelnünk rá. Ugyanis, egy óriási halmaz az, amit gondolunk, de csupán egy kisebb halmaz az, amit meg is tudunk fogalmazni magunkban. Ennél is kisebb halmaz az, amit szavakba is tudunk önteni, és ezen belül van egy sokkal kisebb halmaz, amit a beszélgetésben lévő másik fél fel is fog a mondanivalónkból. Ezért fontos, hogy úgy kommunikáljunk, hogy megértsük egymást.

 

 

Mondj NEM-et helyesen!

Amellett, hogy megértsük egymást, fontos, hogy úgy kommunikáljunk, hogy ne lépjünk át a határainkat, és a saját érdekeinket is érvényesíteni tudjuk. Általában kétféle választ szoktam kapni arra a kérdésre - amit egy-egy kompetenciafelmérő beszélgetésen teszek fel -, hogy tud-e az adott személy nemet mondani. A beszélgetésben résztvevők egy része fájdalmasan felsóhajt és elmondja, csak nagyon ritka esetekben, vagy egyáltalán nem tud nemet mondani. A beszélgetőpartnereim másik felébe tartozók pedig magabiztosan rávágják, hogy igen, márpedig ők tudnak nemet mondani. És ilyenkor jön a következő kérdésem: ezt asszertív módon teszed? Sajnos hiába tudunk magabiztosan nemet mondani, ha azt nem az asszertív kommunikáció eszközeivel tesszük meg, így gyakran lehetünk bántók is.

 

Még sorolhatnám azt a sok előnyt, amit akkor tudunk megtapasztalni, ha elsajátítjuk az asszertív kommunikációs eszközöket. Látva az eszköz adta előnyöket és megtapasztalva az ügyfeleim kihívásait, időszerű, hogy tartsak egy nyílt, asszertív kommunikációs workshopot novemberben, méghozzá online, hogy bárki könnyen csatlakozni tudjon az ország bármelyik pontjáról.

Szeretettel várlak a gyakorlatközpontú online workshopra, ahol teszt segítségével be tudod majd azonosítani a jelenlegi kommunikációs stílusodat, illetve többek között saját, a résztvevők által hozott helyzetekkel is dolgozunk, szituációkat elemzünk és megoldásokat dolgozunk ki azokra.

Vegyél részt a képzésen, tapasztald meg milyen az, amikor a jó kommunikációddal hegyeket tudsz megmozgatni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések