Új szokás kialakítása két lépésben - hogyan verjük le szokásaink rabláncait egy bizonyított, egyszerű módszerrel?

 Az egyik legnagyobb kihívás számunkra egy új szokást bevezetni, vagy a rossz szokásainkat jobbra, hatékonyabbra cserélni. Általában az új évtől várjuk azt a plusz erőt, amitől az eltervezett szokáscserét véghez is tudjuk vinni, de sok esetben hiába az elhatározás, alábbhagy a lelkesedésünk. A következőkben olyan módszert mutatok, amitől biztosan nagyobb eséllyel indulsz egy új szokás kialakításában.

 

Kiszabadulás szokásaink rabságából

Megannyiszor megéljük azt életünk során, hogy egyszer csak eljön az a pont, amikor azt érezzük, állj, ne tovább, ez így nem jó! Amikor szembesülünk azzal, hogy változtatnunk kell valamely szokásunkon, azt érezzük, hogy belebetonozódik a lábunk a földbe, és nem tudunk egy lépést sem megtenni tovább. Testünk és lelkünk egyszerre érzi, hogy azonnal tenni akarunk valamit, és már attól a ténytől, hogy meghozzuk a döntést: változtatunk, mert tenni akarunk magunkért, egy kellemes érzés tölt el bennünket, mintha az infúzión bekötött motiváció átjárná minden sejtünket. Lelkesen várjuk az első alkalmat, amikor elkezdhetjük az új szokásunkat kialakítani, vagy egy lépést teszünk a rossz szokásunk leszámolására, aztán eltelik néhány nap, néhány hét, és egyszer csak alábbhagy a lelkesedésünk, és a korábban elérni kívánt, áhított állapot már kezd nem is olyan vonzó lenni.

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a szokáscserénk, vagy az új szokásunk ne csak egy átmeneti hóbort legyen?

Két nagyon fontos szabályt kell alapul vennünk új szokásunk kialakításakor. Egyfelől meg kell vizsgálnunk, hogy a célunk vagyis a vágyott állapotunk elérése érdekében bevezetett új szokásunkat, tevékenységet mennyire tudjuk szeretni. Másrészt pedig meg kell néznünk, hogy az új tevékenységhez, milyen szokást tudunk társítani, amit szeretünk.

Én például elhatároztam, hogy szakítok azzal az életformával, hogy a napi mozgásom kimerül a munkaasztalom és a mikrokörnyezetem közötti helyváltoztatásban. Kitűzhettem volna célul, hogy onnantól kezdve eljárok futni, de ha világéletemben utáltam a futást, akkor kicsi volt az esély rá, hogy hipp-hopp megszeressem azt, és onnantól kezdve a hazai Kenenisa Bekele leszek. Sétálni viszont szeretek, és ha még a levegő jótét hatását is alapul veszem, akkor igazán csábítóvá válik számomra ez a mozgásforma.

Viszont egy olyan, finoman szólva sem sportszerető embernek, mint én, kellett még egy motiváló tényező, ami miatt szívesen elindulok mozogni akár heti 5 napot is. Ezt a plusz löketet én abban találtam meg, hogy hangoskönyveket vagy oktatóanyagokat kezdtem el hallgatni mozgás közben. Az önfejlesztés és a tanulás ugyanis olyannyira szenvedélyemmé vált, hogy szinte nincs olyan nap, amikor nem foglalkoznék azzal. Így nálam az „alig várom” szokásom társult az új szokásommal, ami remekül működik együtt. Olyannyira jól sikerült ez a párosítás, hogy a kezdeti fél órás lassú sétákat mára felváltották az egy órás gyors tempójú gyaloglások, és erről a mozgásformáról már a szakértők is elismerően beszélnek. 😀

 

Milyen pozitív töltetet ad még egy szokáscsere?

Az egyik jó szokás, szép lassan magával hozza a másik jó szokást is, és ha a fenti példát nézzük: akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy egyre kevésbé szeretnél esténként bevágni egy nagy pizzát. Ha pedig sikeresen beépítettél egy újabb szokást, akkor nagyobb lesz az önbizalmad, és máris motiváltabbá váltál a következő új szokásod bevezetésére. 

Vesd tehát latba, hogy min szeretnél változtatni, nézd meg, hogy azt milyen folyamatokkal, új szokásokkal tudnád elérni, válaszd ki közülük, azt, amit szeretni tudsz, és ezt párosítsd egy olyan tevékenységgel, amiért szinte rajongsz.

Sok sikert kívánok, és örömmel venném, ha megírnád kommentben a tapasztalataidat, eredményeidet!

 

Képzéseinkért látogass el a Menedzserképző Központ honlapjára, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalra, és iratkozz fel hírlevelünkre is az ajánlókért!

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések