A transzformáció a jövő

 
A mai kor kihívásainak csak az a vezető képes megfelelni, aki elfogadja a transzformációt. De miért félnek tőle egyes vezetők? A napokban megrendezésre kerülő online képzésünkön előadónktól, János Zsolttól - aki nemzetközi tréner, az Al&E Consulting tulajdonosa - megtudtuk, hogy a legtöbb vezető azért fél attól, hogy a vállalati kultúrájukba beengedje a transzformációt, mert a folyamatban az is megtörténhet, hogy a mai kezdők közül egyes tehetségek, 3-5 év múlva olyan szintre fejlődnek ki, mint a mai vezetőik, és akkor a jelen vezetői már nem lesznek a csúcson.

 

Mi a vezető szerepe a transzformációs folyamatban?

 

A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik

A vezetőnek a transzformációban kétoldalú szerepet kell vállalnia. Egyrészt a saját transzformációját kell figyelnie, és saját maga ellen kell dolgoznia. Hiszen úgy vagyunk beprogramozva, hogy a biztosat, a kiszámíthatót szeretjük, a régi állapotot akarjuk megtartani, vagyis az újat elutasítjuk.

 

Míg a vezető önmagán dolgozik, a másik szerepe az, hogy figyelje a szervezetet és a kollégáit, hogy azok milyen stádiumban vannak, hogy a megfelelő pillanatban a vezető továbbvigye a szükséges fejlesztéseket. A másik kulcsszó a transzformációhoz a rugalmasság, ami elengedhetetlen a folyamatban.

 

A cél, nem a transzformációs folyamat megakadályozása kell, hogy legyen, hanem, hogy beleengedjük magunkat vezetőként ebbe a folyamatba, és ha lehet, akkor a szervezeti kultúránk részévé tegyük azt. Ez lesz a fő kérdés számos vállalatnál az elkövetkezendő években.

 

 

„Trial and error!”

 
A transzformációs folyamatban el kell fogadnunk azt, hogy ahhoz hozzátartozik a próbálási kultúra, a hiba kultúra és a felelősség is. Vagyis akarjunk és merjünk változtatni, de merjünk hibázni is. Addig nem fog működni a transzformáció, míg a vezetői szuperhős mintaképpel le nem számolunk.

 

Az előadáson megtudtuk, hogy a StepStone egyik felmérése szerint a 8 felmondási indok között ott szerepel a vállalati kultúra is. Sőt, az új generáció 90%-a a munka keresésekor a jó cégkultúrát keresi. Ez a statisztika motivációt adhat a 21. század vezetőjének.

A transzformáció zajlik, a kérdés az, hogy mit kezdünk vele. Vagy engedjük a transzformációt, vagy el fog sodorni bennünket.

  

Tarts velünk a következő képzésen (is), az aktuális események a Menedzserképző Központ honlapján, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalon elérhetők el. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy le ne késs az aktuális eseményeinkről!

 

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések