Keretezd át!

A rugalmas szemléletmódunk az, amit az embertpróbáló időszakokban segítségül hívunk. Mint egy jó útitárs, mindig velünk van, és amikor szükségünk van rá, alkalmazzuk egy negatív életesemény kezelése. Online workshopunkon, magam, Ács Nóra - tréner, a Menedzserképző Központ tulajdonosa - osztottam meg technikákat a kudarcok és a váratlan helyzetek kezelésére.

 

A különböző helyzetek, életesemények, különböző hatásszinteken jelennek meg. Vannak olyan helyzetek, amikre közvetlen hatásunk van, és léteznek olyan életesemények, amikre közvetett hatásunk van csak. Azonban megtörténnek velünk olyan események is, amikre egyáltalán nincs ráhatásunk, nem is tudunk mit kezdeni velük. Ebben az esetben megfigyelhetjük, hogy kontrollvesztett állapotba kerülünk. Ezen a ponton fókuszba kerül a szemléletmódunk, mert arra, hogy hogyan élünk meg egy-egy helyzetet, közvetlen hatásunk van. Természetes, ha először rosszul érezzük magunkat, de az, hogy a napunk, hetünk további részében, vagy a későbbi életszakaszunkban hogyan éljük meg a velünk történteket, kizárólag rajtunk múlik, arra közvetlen hatást tudunk gyakorolni. Ebben érdemes segítségül hívni az átkeretezés technikáját.


 

Mit tud az átkeretezés?

Az átkeretezés egy tudatos gondolkodási folyamat, ami által egy probléma, egy esemény az addigitól eltérő, új jelentést, értelmezést kap. Ebben a folyamatban „kívülről”, önmagunktól bizonyos távolságot létrehozva tekintünk rá fájdalmas eseményekre, helyzetekre, és (korábbi) önmagunkra.

A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik.

A kevésbé fontos, vagy a számunkra még láthatatlan dolgok is fókuszba kerülnek e technika által.

Ez a gondolkodási folyamat célorientált viselkedésre sarkall, így könnyebbé teszi a problémamegoldást és a döntéshozatalt.

Nemcsak segíti a „dobozon kívüli” gondolkodást, de abban is támogat bennünket, hogy nem enged bennünket „beleragadni” a helyzetbe, így nem jön ki rajtunk a negatív fókuszálási állapot.

 

Hogyan használhatjuk az átkeretezés eszközét a munkánkban és a magánéletünkben?

A technika nagyon egyszerű és könnyen alkalmazható, nulladik pontként javaslom, hogy először is fedezzük fel a bennünk rejlő érzéseket, és fogadjuk is el azokat.

Következő lépésként pedig keressük meg az adott életeseményben az összes lehetséges pozitívumot. Javaslom, hogy minimum 10 pontot gyűjtsünk össze, tartsunk önvizsgálatot, és figyeljük meg, hogy miként változnak érzéseink, reakcióink, cselekedeteink.

Ha nem készítjük fel önmagunkat, és nem váltunk szemléletet, könnyen áldozatnak érezhetjük magukat egyes helyzetekben, és ha emiatt nem megfelelően reagálunk, az akadályozza a munkafolyamatainkat, illetve a magánéletünket is.

Érdemes azonnal beépíteni ezt az eszközt, ami által garantált a magabiztosabb, céltudatosabb fellépés.

 
 
Tarts velünk a következő képzésen (is), az aktuális események a Menedzserképző Központ honlapján, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalon elérhetők el. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy le ne késs az aktuális eseményeinkről!
 
 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések