A jövő vezetője – A vezetés jövője
 
Az üzleti életet az állandó változás és a folyamatos fejlődés jellemzi. A jelen vezetőinek ehhez kell alkalmazkodniuk, hogy a jövőben is betölthessék ezt a pozíciójukat. A Menedzserképző Központ ismét János Zsoltot - aki nemzetközi tréner, az Al&E Consulting tulajdonosa - hívta meg online konferenciatermébe, hogy segítsen lépést tartani a jelen vezetőinek a jövő kihívásaival.
 
 
 
A döntés, mint a vezetői eszköz
 
A jó vezető nem fél dönteni, a vezetés nem jelenthet ma egy parkoló pozíciót. Az előadáson szakértőnk kifejtette, hogy ha valaki fél dönteni, és azt észreveszik a kollégái, az vesztes állapotba kerül, mert ezt minden helyzetben ki fogják használni a munkatársai.
A jó vezető egyik legfontosabb eszköze a döntési képesség. Segít olyan helyzetekben, ha például a vezető át akar helyezni egy kollégát egy másik pozícióba, vagy segít, ha saját maga kapcsán kell döntenie. Ha például valaki nem is akart vezetővé válni, akkor minden nap megvan a lehetősége arra, hogy kiszálljon.
 
A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik.

 
A függő vezető
 
Az a vezető, aki azt hajtogatja magának, hogy nincs alternatívája, az a személy valójában függő, és emiatt fél. Ha egy vezető szeretné magát függetlenné tenni mint vezető, akkor tegye fel magának a kérdést: ha önhibáján kívül megszűnne a tevékenységi köre, akkor milyen alternatívái lennének?
Ha a gondolat hallatán félelem keríti a vezetőt a hatalmába, akkor ő függő, és azt ki lehet használni. Ezek a vezetők félnek egyes opcióktól, nem hoznak meg bizonyos döntéseket, nem mennek adott szinteknél tovább. Azok tudnak sikeresek maradni, akik érzik a saját értékeiket, és képesek azokból napi szinten többletértékeket gyártani.
 
 
Sürgős vagy fontos?
 
Egy nagyon fontos kulcskérdésre világított rá előadónk. Vajon a vezetők milyen arányban foglalkoznak egy-egy nap során a sürgős vagy a fontos teendőkkel? Ajánlott ezen a százalékarányon elgondolkoznia minden menedzsernek.
Ha egy jó vezető minél több fontos teendővel foglalkozik a vezetői feladatkörében, akkor azok megoldják a vállalat sürgős feladatait anélkül, hogy azokat a vezető kézbe venné.
 
 
A távolságtartó közellét
 
A jövő vezetése a távolságtartó közellét alapjára épül fel. A jó vezető az empátiával és a tényeken keresztüli vezetéssel kooperál, a megfelelő helyzetben azt veszi elő, amire épp szükség van. Tudnia kell, hogy mikor legyen empatikus a kollégáival, és melyek azok a helyzetek, amikor azzal nyer, hogy a céloknál, a tényeknél marad. Ez a fajta rugalmasság szükséges a vezetőknek, amihez az kell, hogy meglegyen a saját önműködő képességük. Ehhez azonban tudnia kell a vezetőnek, hogy milyen értéket ad hozzá a projektekhez, a csapathoz, a szervezethez.
 
 
A beszámolóban csupán néhány eszköz került említésre az előadáson elhangzott számos lehetőség közül. Az a vezető, aki önmagát, a csapatát és a vállalatát a jövő felé szeretné fordítani, a megfelelő eszközök ismeretével meg tudja tenni, és a jövő kihívásaival is lépést tud tartani. 
 
 
 
Tarts velünk a következő képzésen (is), az aktuális események a Menedzserképző Központ honlapján, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalon elérhetők el. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy le ne késs az aktuális eseményeinkről!
 
 
 
 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések