O-N-L-I-N-E – online képzések és ami mögöttük van

Amikor 2020 márciusában egyetlen lehetőségként a képzési rendszert átállítottuk az online térbe, még nem is sejtettem, hogy mennyire kedvelt lesz számomra ez a fajta képzési forma. Aztán ahogy teltek-múltak a hetek, képzésről-képzésre egyre jobban megkedveltem a virtuális oktatást.

 

Online képzések szervezői szemmel

Már sokszor gondoltam arra a 15 éves képzésszervezői múltam alatt, hogy ezt a fajta innovációs lépést meg kellene tennem, de valljuk be, kényelmes volt a jól bejáratott régi rendszer.

Aztán amikor a „lehetőséget” felváltotta a „kell”, akkor szerencsére elővettem a témát. Szerencsére! Szervezői oldalról (is) nézve nagyon sok hozadékát megtapasztaltam az új rendszernek. Rengeteg időt és energiát spórolok meg azzal, hogy a háttérszervezés lerövidül. Most már elég a munkaállomásom elől bejelentkeznem, és így az utazás is pont annyi idő, míg pár lépést teszek a laptophoz. A legjobb hozadéka szervezői szemmel az új térnek az, hogy azok az ügyfeleim is különösebb szervezés és fáradtság nélkül csatlakozni tudnak a képzésekhez, akik eddig az ország más pontjairól érkeztek a rendezvényekre.

 

Miért hatékony résztvevői oldalról az online képzési forma?

Bár kezdetben számos előadó és résztvevő is idegenkedett a virtuális oktatástól, egy idő után ők is átálltak. Természetesen mindkét oldalon szereztem tapasztalatokat az elmúlt fél évben, így pontosan tudom, hogy milyen online keretek között tanulni, és éppen ezért elmondhatom, hogy nincs hiányérzetem. És emellett nagyon kényelmes is, hogy nem egy tantermi székben ülve tanulok, hanem az otthon közegéből, vagy a megszokott munkahelyi környezetből jelentkezem be. Emellett egyáltalán nem elhanyagolható az az idő, amit az utazás kihagyásával megtakarítok.

  

Egy „harmadik szem”: online képzések tréneri szemszögből

Trénerként elmondhatom, hogy olyan programok állnak már rendelkezésünkre, amik lehetővé teszik az interaktivitást, a csoportos munkát (például a Zoom meeting szoftver Breakout Room funkciója), és olyan eszközök is léteznek, amikkel bármikor a résztvevők elé varázsolhatok egy virtuális flipchartot (például a Zoom program Annotate funkciójával) az online tréning során. Színesíteni lehet a tréninget a rendszerhez kapcsolható videóanyaggal vagy zenével. A bemelegítő feladatokat is meg lehet valósítani, sőt, izgalmas kihívást jelent a korábban offline közegbe írt tréneri feladatgyűjteményeket online nyelvre fordítani. Ma már tarthatók virtuális csapatépítők is, tehát egy kis elfogadással és rugalmassággal sok minden megvalósítható.

 

A közeli és a távolabbi jövő eldönti majd mi marad online, és mik azok a folyamatok, amik visszatérnek a személyes találkozás világába, de előbb-utóbb biztosan minden fél meg fog barátkozni az online oktatás térhódításával. Az pedig örök tanulság, hogy még befogadóbbnak kell lennem az újdonságokra, és ki-ki kell lépni a komfortzónámból, mert hiába ágáltam az online képzés ellen, már szinte vissza se szeretnék menni az offline oktatási világba.


Képzéseinkért látogass el a Menedzserképző Központ honlapjára, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalra, és iratkozz fel hírlevelünkre is az ajánlókért!

 


 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések