Hogyan alakítsuk rugalmassá a gondolkodásmódunkat?

 A rugalmas gondolkodású emberek több dimenzióban tudnak gondolkozni, és képesek arra, hogy megkérdőjelezzék az előfeltételezéseket. Ha rugalmas a gondolkodásunk, akkor az addig korlátoknak vélt tényezőkben meglátjuk a lehetőségeket is, és gyorsan tudunk alkalmazkodni az új és hirtelen helyzetekhez. Ugye milyen jól hangzik? A Menedzserképző Központ online előadásáról készült beszámolóban egy rendkívül hasznos technikát mutatok be.

 

Ahogy azt a mostani, járvány okozta helyzetből is tapasztalhatjuk, a rugalmas gondolkodás, a hirtelen helyzetekhez való alkalmazkodás az, ami versenyelőnyhöz juttathatja a cégeket és a munkavállalókat.

Az, hogy milyen a beállítottságunk, kik vagyunk, milyen gondolkodással rendelkezünk, egészen a gyermekkorunkból származtatható, melyet a szüleink, a tanáraink, a barátaink, vagy egyéb nevelőink alakítottak. Egy-egy helyzetben az a fél gyakorolja a kontrollt, amelyiknek rugalmasabb a gondolkodásmódja. Érdemes nyitottnak lennünk, mert azt fogjuk észrevenni, hogy mindig van több lehetőség annál, mint amit látunk.

 
Milyen technikával ösztönözhetjük agyunkat a rugalmas gondolkodásra?
A nap végén, amikor már nincsenek nagy hatással ránk az aznap történtek, vegyük számba, hogy mi minden történt velünk, és írjuk le azon helyzeteket, amikben úgy érezzük, hogy jobb lett volna másképpen reagálnunk. Figyeljünk arra, hogy akkor tegyük ezt meg, amikor már nyugodtak vagyunk, mert ilyenkor sokkal kreatívabban működik az agyunk. Majd vizsgáljuk meg, hogy milyen más optimális módokon reagálhattunk volna, illetve miként lehetett volna a legjobbat kihozni az adott helyzetekből? Érdemes több alternatívát kidolgoznunk, mert az elménknek ez biztonságérzetet ad, és amikor ebben az állapotban vagyunk, a megoldásközpontú gondolkodásunk kapcsol be.
A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik
 

Meddig tart míg beépül ez a képesség?

Előadónk, Szlavitsek Szilvia (közgazdász, tréner, mediátor, ITL Group; az Accelium Magyarországi Képességfejlesztő Központ vezetője) azt tanácsolja, hogy tegyük meg ezt egészen 49 napon át. A gyakorlatokat követően azt fogjuk észrevenni, hogy eszünkbe jut majd egy-egy szituációban az az optimális minta, amit korábban kidolgoztunk magunknak alternatívaként, javaslatként.


Az első lépés az, hogy vegyük észre a saját reakcióinkat, fogalmazzuk meg magunkban az érzéseinket, és lássuk meg azt, amin változtathatunk. Előadónk szerint ez a tudatosság már egy hatalmas lépést jelent, hiszen sokan egész életükben még idáig sem jutnak el.

Érdemes foglalkozni ezzel a módszerrel, a rugalmas gondolkodás további lehetőségeket teremt számunkra, olyan alternatívákat veszünk észre, amelyek korábban láthatatlanok voltak számunkra.

 

Tarts velünk a következő képzésen (is), az aktuális események a Menedzserképző Központ honlapján, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalon elérhetők el. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy le ne késs az aktuális eseményeinkről!

 

 

 

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések