Szabadulj ki a perfekcionizmus csapdájából!

 

A munkánkban és a magánéletünkben is sokszor esünk időgazdálkodási csapdákba. Az egyik leggyakoribb, mindennapos hátráltató tényező mi magunk vagyunk, vagyis a maximalizmusunk. Online workshopunkon, magam, Ács Nóra - tréner, a Menedzserképző Központ tulajdonosa - osztottam meg technikákat, ezúttal az időmenedzsment és a hatékonyságmenedzsment témakörében.


 

Miért ne vehetnénk vissza a maximalizmusunkból?

A piacvezető vállalatok között is szép számmal találunk olyanokat, amik egy-egy termékük, szolgáltatásuk bevezetésekor nem a tökéleteset, nem a végleges változatot adják ki. Gondoljunk csak a szoftvergyártókra, akik mindig újabb és újabb frissítéseket küldenek a felhasználóiknak.

Ha ezek a nagyvállalatok megengedhetik maguknak, hogy ne a tökéleteset adják ki először, akkor miért ne tehetnénk meg, hogy mi is engedünk egy kicsit a perfekcionizmusunkból?

 

A kép partnerünktől, az 123RF fotóügynökségtől származik.


Hogyan szokjunk le a maximalizmusról? 

Először is fontos, hogy reális célokkal és reális énképpel rendelkezzünk. Ha a maximalizmusunk oka az önbizalmunk hiánya, vagy a kudarcoktól való félelem, akkor ezeket a területeket könnyűszerrel tudjuk fejleszteni. Amikor egyszemélyes tréningeket tartok az ügyfeleimnél, látom, hogy már egy 2-3 órás alkalom is szép eredményeket tud hozni az önbizalomnövelés, vagy a kudarckezelés területén.

Legyen a jelmondatunk, hogy a jó már elég jó!

Hosszú évek perfekcionizmusa után már elmondhatom, mára sikerült legyőznöm ezt a démonomat. Korábban képes voltam egy-egy e-mailt akár tízszer is átolvasni annak kiküldése előtt, ezzel nagyon sok értékes időt veszítve.

 

A csiszolatlan gyémánt is egy gyémánt

A másik mondat, ami által sikerült kiszabadulnom a maximalizmus csapdájából, az a: „A kész jobb, mint a tökéletes!”. Valójában, ha belegondolunk teljesen egyértelmű, hogy egy olyan termék vagy szolgáltatás, amit nem tudunk értékesíteni, mert még próbáljuk azt a legtökéletesebbre csiszolni, az nem fog bevételt termelni számunkra mindaddig, míg piacra nem dobjuk azt.

De ha egy egyszerű példánál maradunk, arra az e-mailre, ami még nincs kiküldve, mert ülünk rajta, várhatjuk aztán a választ kitartóan. :)

Tehát ne a tökéletességre törekedjünk, hanem a kiválóságra! Ezzel kapcsolatban egy Antoine de Saint-Exupéry idézet jut eszembe, ami így szól:

„A tökéletesség nem az, amihez nincs mit hozzátenni, hanem amiből nincs mit elvenni.”

 

Érdemes elkezdenünk dolgozni önmagunkon, a fenti tippek segítségével nagyon hamar el tudunk érni változásokat. Kezdjük kis lépésekkel, ha az említett példámat vesszük, akkor egy-egy e-mail megírásával. Amint ráérzünk az ízére, és a mindennapunk részévé tesszük a tudatos maximalizmus-legyőző technikákat, meg fogjuk érezni a hatásukat, nemcsak kézzel fogható formában, mert több időnk lesz, hanem megszűnik a bennünk lévő szorongás, és egyfajta lelki teher is lekerül rólunk.

 

Tarts velünk a következő képzésen (is), az aktuális események a Menedzserképző Központ honlapján, a www.menedzserkepzokozpont.hu oldalon elérhetők el. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy le ne késs az aktuális eseményeinkről!




 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések